След руската инвазия в Украйна и последвалите международни санкции, които

...
 След руската инвазия в Украйна и последвалите международни санкции, които
Коментари Харесай

Дългогодишни приятели на Путин заработват от продажбата на руски петрол по време на санкции

 След съветската инвазия в Украйна и последвалите интернационалните наказания, които ограничиха опциите на Москва да продава съветски нефт, основаната в Хонконг Concept Oil Services се трансформира в един от 10-те най-големи купувачи. Търговията ѝ с нефт от Русия бележи непрестанен растеж през последните пет години. А рисковете, свързани с интернационалните наказания, наподобява не тормозят компанията. За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services е закупила нефт от Русия на стойност 3,2 милиарда $, което я слага на шесто място в листата на водачите. При все това моделът на собствеността ѝ е много комплициран, написа уеб сайтът " Важные истории ".
 
Медията е открила, че Concept Oil Services е част от огромна група компании, регистрирани в шест страни. А хора, свързани с търговеца на нефт, са вложили милиони евро в немски и австрийски недвижими парцели, имали са дребна австрийска самолетна компания и са кръстосвали пътища с обкръжението на дългогодишните другари на Владимир Путин президента на " Транснефт " Николай Токарев и милиардера Аркадий Ротенберг. Concept Oil Services изненадва пазара от години.
 
През 2012 година полски публицисти видяха, че доставките по тръбопровода " Дружба " от Русия могат да се усилят отвън всевъзможни периоди за тези задгранични купувачи, които употребяват услугите на Concept Oil Services (и няколко други малко известни търговци). От друга страна, " техническият потенциал " на " Дружба " беше необичайно понижен, когато ставаше въпрос за изпомпване на нефт за тези, които не си сътрудничеха с тези търговци.
 
В края на 2016 година следената от страната " Роснефт " завърши придобиването на " Башнефт " от " Система ", към която се бе насочила още през 2013 година Сделката беше съпроводена с наказателни каузи и демонстративен развой против притежателя на " Система " Владимир Евтушенков. Но когато " Роснефт " закупи надзор над " Башнефт ", последната имаше дълготрайни контракти за продажба на нефт посредством Concept Oil Services (от 2013 година до края на 2015 година за 2,36 милиарда $ и от 2016 година за 1 милиарда $ с алтернатива за удължение с една година). И всемогъщият началник на " Роснефт " Игор Сечин не можеше да направи нищо по въпроса; във всеки случай не е имало шумни разправии от негова страна с Concept Oil Services.
 
И най-после, през 2017 година съветската петролна компания предявява искания пред арбитражния съд в Москва, че Concept Oil Services " е монополист на пазара за закупуване на петролни артикули, идващи за експорт през пристанище Козмино ".
 
" Пазарът на петрол не е конкурентен <...>, защото Транснефт, дружно с съветското Министерство на енергетиката и сдружението [Concept Oil Services] в действителност дефинират цените за закупуване на петрол от " дребни петролни организации ", които продават петрол през пристанище Козмино, възползвайки се от ограничавания им потенциал за превозване на петрол до крайни задгранични купувачи ", декларира пред съда представител на петролната компания " Дулима ", само че съдът не взема това под внимание.
 
Според организацията за ценообразуване Argus Concept Oil Services купува нефт от дребни производители на пристанището в Козмино, с цел да провежда танкери за своя дълготраен сътрудник Tenergy Trading от Швейцария. Журналисти свързват Tenergy с приятеля на съветския президент - Генадий Тимченко. Concept Oil Services единствено е подобрила резултатите си през петгодишния интервал: през 2018 година е закупила нефт на стойност 2,2 милиарда $, а през 2022 година - 3,2 милиарда $ през осемте месеца на войната.
 
Смята се, че Concept Oil Services е благосъстоятелност на Михаил Зелигман, рускоговорящ латвийски предприемач. Това беше разкрито в лондонски съд през 2013 година След това Зелигман сполучливо съди притежателите на казахстанска петролна рафинерия (те са продали пратка петролни артикули, за които Зелигман към този момент е платил аванс).
 
В резултат на това стана известно, че Зелигман приказва добър британски, основава Concept Oil Services през 2003 година, има бизнес връзки в Казахстан и дългогодишни връзки с LUKoil и TNK-BP. Но това не обясняваше огромните благоприятни условия в Русия. Обикновено на съветския пазар подобен капацитет имаха тези, които разполагаха с административни запаси и вървяха дружно с ползите на служителите и топ мениджърите на държавните компании.
 
В съветската преса се появиха версии, че Михаил Столяров, някогашен консултант на съветския министър на енергетиката, може да е бил обвързван с Concept Oil Services. Но съветникът не изглеждаше като фигура, способна да обезпечи триумф в подобен мащаб. " Важни истории " се пробваха да схванат чии ползи се пресичат с Concept Oil Services и откриха хора, близки до съветските управляващи.
 
През 2020 година швейцарското " Обществено око " научи, че шефът на Concept Oil Services се е обърнал към комерсиална къща в Женева преди няколко години с предложение за съдействие. Служител на комерсиалната къща разказал на публицистите, че когато се стигнало до процедурата KYC (Know Your Client, задължението да се разпознава контрагентът, бенефициентите на сдружението, с което се подписват съглашения за партньорство), основният притежател на Concept Oil Services, латвийски жител, отказал да разкрие имената на всички свои бенефициенти.
 
" По това време стигнахме до заключението, че Concept Oil се управлява от мениджърите на " Транснефт ", съобщи пред швейцарски публицисти чиновник на комерсиалната къща. Два източника, единият от които е бил съучастник в Concept Oil Services, а другият работи от дълги години на пазара на петрол и газ, споделиха, че зад този търговец на нефт стоят някогашният към този момент първи вицепрезидент на държавната компания " Транснефт " Михаил Арустамов и някогашният шурей на ръководителя на " Транснефт " Андрей Болотов.
 
Поне по това време Concept Oil Services има неповторим достъп до тръбопровода " Дружба ", чиято съветска част се ръководи от държавната компания " Транснефт ". Търговецът е разказан като монополист в изкупуването на пратките с петрол на дребните производители на пристанището в Козмино.
Официалният притежател на Concept Oil Services Зелигман не е непознат на Арустамов: във всеки случай Арустамов е упоменат в листата на спонсорите на няколко плана на фондация " Обединяване на историята " на Зелигман, латвийска благотворителна организация за историческо запазване и културно завещание.
 
Михаил Арустамов е човек с доста връзки. Дълги години е работил с дългогодишния другар на Путин от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Николай Токарев, работил е в " Транснефт " по строителството и графиците на тръбопроводите и е напуснал държавната компания през 2012 година Арустамов е считан освен за човек от обкръжението на Токарев, само че е бил непосредствен и до фамилията му: дружно със брачната половинка на Токарев, Галина, е имал компания, която се е занимавала с недвижими парцели в Чехия. А дружно със шурей си Андрей Болотов (вече бивш) влага в недвижими парцели в Москва посредством офшорни компании.
 
Документите " Пандора ", получени от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ), демонстрират, че Арустамов и Болотов са имали имения и офис здания в Москва на стойност милиарди рубли. А през 2020-2021 година е разкрито, че брачният партньор на сестрата на съветския министър председател Михаил Мишустин, Александър Удодов, е продал на Арустамов дялове в първокласните търговски и офис центрове Якиманка, 26, и Хименай, на един километър от Кремъл. Стойността им е 5-6 милиарда рубли. През февруари 2023 година Удодов попада под глобите на Съединени американски щати.
 
Михаил Арустамов има кипърски паспорт, получен през 2013 година Но през 2021 година специфичната комисия, основана в Кипър, с цел да проверява по какъв начин е функционирала програмата " Гражданство против вложения ", предлага Арустамов да бъде лишен от кипърско поданство. Негови познати твърдят, че той има задоволително проблеми и че от дълго време се е отдръпнал от бизнеса. Concept Oil Services е част от група от десетина компании, регистрирани в разнообразни страни. Търговецът е благосъстоятелност на основаната в Кипър Deiton Holdings, която е в основата на групата.
 
Тя също по този начин управлява три съветски транспортни и логистични компании и естонската Centrobalt (в разпродажба от март 2023 г.), която е имала към 200 железопътни танкера. Те са били употребявани основно за обслужване на петролни компании в Казахстан. Centrobalt е взела участие в превозването на казахстански и туркменски нефт през Русия. Това включва дребни колета, които се доставят за зареждане в магистрални тръбопроводи или в петролни бази по контракти на Transneft с Kaztransoil за директен транспорт на нефт през Русия.
 
Проектът е наименуван " Терминал Пион ". Един от сътрудниците в него е фамилната компания на някогашния вицепрезидент на ЛУКойл и татко на артиста Алсу, някогашния сенатор Ралиф Сафин и неговия наследник Марат. Marr Oil, основана в Мавриций компания от фамилната група на Сафин, е взела участие в плана най-малко през 2013 година посредством Foradilco Trading, кипърска компания. По това време Сафин-старши към момента е съветски сенатор.
 
През 2022 година " Досие " разпознава предприемача Алексей Шаронов като един от вероятните притежатели на Concept Oil Services на съображение на това, че кипърската компания майка на търговеца на нефт е показала неговата офшорна компания (Grafson Holdings от Британските Вирджински острови) като обвързвана страна (за обвързвана страна в Кипър се смятат компании с директна или непряка връзка от най-малко 25% или компании, принадлежащи към една и съща група). Ако казусът е подобен, връзките на Concept Oil Services с фигури, близки до съветските управляващи, са още по-интересни.
 
Всъщност Шаронов се е срещал със съществени хора по работа. Той и офшорната му компания са притежатели на Търговско дружество " Еверест ", която към 2021 година е пакетирана в ЗПФК от московския управител Сергей Котляренко, прочут с ръководството на фамилните активи на някогашния първи вицепремиер на съветското държавно управление и сегашен ръководител на държавната корпорация VEB.RF Игор Шувалов.
 
А от 2016 година Шаронов има миноритарен дял в ScanEx Group, компания, в която взе участие Игор Ротенберг, наследник на приятеля на Путин от младежките години Аркадий Ротенберг. Инженерно-технологичният център " Сканекс " се занимава с картографиране, като доставя сателитни изображения на " Яндекс " и " Росрестър ". Към 2015 година центърът става реализатор на плана " Платон " на Ротенберг - за събиране на такси от тежкотоварни коли по федералните автомагистрали.
 
От 2016 година до 2021 година Concept Oil Services изплаща повече от 125 млн. $ под формата на дивиденти. Напоследък те са се нараснали доста. През 2016-2017 година компанията е изплатила едвам 200 000 и 300 000 $. От 2018 година насам става въпрос за милиони: заплащанията са се нараснали от 7,5 млн. $ през 2018 година до 50,7 млн. $ през 2021 година, демонстрират докладите на компанията майка на търговеца на нефт. Постъпленията от продажбата на съветски нефт отиват за покупка на немски недвижими парцели.
 
В централната част на Берлин, на крайбрежната алея Шпрее, немската капиталова компания Althafen Real Estate, записана през 2018 година, е построила девететажен комплекс Pier 61-64 с повърхност 17 800 кв. м - с хотелски стаи, жилища и пространства за магазини и заведения за хранене. А в Потсдам Althafen също подвигна звук с проектите си да построи RAW Potsdam - " креативно пространство " с повърхност от към 50 000 кв. м. за търговия на дребно и офиси. Строителните работи започнаха тази година. А се разшумя, тъй като планът обгръща забележителността RAW Hall до основната железопътна гара на града. И беше много неразбираемо кой е вложителят.
 
През 2018 година топ мениджърът на строителната компания съобщи пред публицисти единствено, че вложителят е заслужен човек: " Той е на моята възраст, жител на Европейски Съюз, мъж, три деца ". Тогава членовете на локалната общественост заподозряха, че инвестицията може да идва някъде от Русия. И хората се смущавали, че не са разбрали произхода на тези пари. Едва през септември 2019 година формалният притежател на Concept Oil Services Зелигман даде изявление за немския Tagesspiegel, в което се разпознава като вложител в РАО Потсдам. Той изяснява първичната секретност с обстоятелството, че не е желал гласност.
 
Дали инвестицията на Зелигман в Германия е била подкрепена от богати лица от Русия? Този въпрос поражда, защото немското сдружение за развиване на недвижими парцели Althafen Real Estate се ръководи от двама души с съветски връзки: Оперативният шеф на Althafen е неотдавнашният началник на Concept Oil Services, съветско юридическо лице.
 
А изпълнителният шеф на Althafen е човек, който се е срещал с офшорна компания, която може да е била обвързвана с сътрудник на Ротенберг. Привличането на такива хора на основни позиции в немска компания за развиване е чудноват ход за европейски предприемач, който е желал да избегне обществения надзор върху персоналните си планове. Към момента на обявата Зелигман, Алтухов, Можаев и Шаронов не са дали отговор на запитването на " Важные истории ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР